Lär dig kitta om fönster – Enkel guide för nybörjare

av | 27 Februari, 2024

kitta om fönster smidigt

Byt ut det gamla kittet i dina fönsterramar för att förbättra isoleringen och utseendet. Följ vår enkla guide för att fräscha upp dina fönster på egen hand. Att fräscha upp sina fönster är inte bara visuellt tilltalande utan också viktigt för energieffektiviteten i ditt hem. För att kitta om fönster smidigt börjar man med att noggrant ta bort det gamla, spruckna kittet med en kittkniv eller en liknande skrapa. Var försiktig så du inte skadar glaset eller ramen. När det gamla kittet är borttaget är det viktigt att rengöra ytan grundligt, så att det nya kittet får en bra vidhäftning. Använd en mindre pensel doppad i linolja för att behandla träytan, vilket ger en mängd fördelar – det gör träet mer smidigt och hjälper till att förebygga framtida sprickbildningar i kittet.

Efter att ha låtit oljan torka, bearbetar man det nya kittet tills det är mjukt och applicerar det jämnt längs kanterna där glaset möter träramen. Använd en kittkolv eller spackel för att få till en snygg, slät yta. Slutligen, installera om fönsterglaset och applicera kitt runt om för en tät och säker montering. Låt det torka helt innan du målar över ytan för en fin finish. Det tar lite övning, men snart kommer du att kunna försegla fönster som ett proffs.

Avslutande tips när du ska kitta om fönster

Nu när du står inför projektet att kitta om fönster kan det vara bra att påminna sig om några avslutande tips. För en långvarig effekt är det viktigt att inte bara välja rätt sorters kitt, utan även att se till att arbetsytan är ren och torr före applicering. När du har kittat ditt fönster, kom ihåg att låta det nya kittet torka ordentligt före målning. Det är vanligt att det tar några dagar innan kittet är fullständigt härdad och redo för ytterligare behandling.

Ett sista steg är att noggrant inspektera ditt arbete och se till att du inte lämnat några luckor som kan släppa in drag eller fukt. En väl utförd omkittning, där du följer rätt metoder och låter allting torka som det ska, kan göra underverk för dina fönsters livslängd och funktion. Genom att kitta om fönster med omsorg och precision bidrar du inte bara till ditt hems estetik, utan också till dess energieffektivitet.